top of page

Βασικά Υλικά / Άλευρα Και Αντικαταστάσεις

Έγινε ενημέρωση: 12 Απρ 2023

Ποιά είναι τα βασικά άλευρα που χρησιμοποιούνται στην κετογονική (κέτο) και low carb διατροφή αντί για αλεύρι σίτου ή άλλων δημητριακών;


Βασικά Υλικά Άλευρα Και Αντικαταστάσεις
Βασικά Υλικά Άλευρα Και Αντικαταστάσεις

Γενικές πληροφορίες


Η απόφαση να ακολουθήσει κανείς κετογονική (κέτο) διατροφή ή χαμηλών υδατανθράκων (low carb) διατροφή, μπορεί αρχικά να φαίνεται ριζική και ακραία.


Διατροφή χωρίς ψωμί, χωρίς ζυμαρικά χωρίς κρουασάν και πίτσα;


Όλα τα συνηθισμένα αρτοσκευάσματα απαγορεύεται να καταναλωθούν.


Αντίο βάφλες και κρουασάν!


Πράγματι ακούγεται πολύ δύσκολο!


Όμως μια μερίδα από αυτές τις νοστιμιές μπορεί να εκτοξεύσει την γλυκόζη στο αίμα και να ακυρώσει όλη την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει για να μπούμε και να παραμείνουμε σε κέτωση.


Όταν βλέπουμε ότι 100 γραμμάρια αλεύρι σίτου περιέχει 75 γραμμάρια υδατανθράκων, δε χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ γιατί τα συμβατικά αλεύρια δημητριακών δεν ταιριάζουν στη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων. Πόσο μάλλον στην κετογονική διατροφή που είναι πιο αυστηρή.


- Υπάρχει λύση; "Ναι!"

Χάρη στην μεγάλη επιλογή αλεύρων που είναι επιτρεπτά στην κετογονική και low carb διατροφή.


Με αυτά τα ιδιαίτερα υλικά που δεν περιέχουν γλουτένη, μπορούμε εύκολα να μαγειρέψουμε ή να ψήσουμε νόστιμες εκδοχές των αγαπημένων μας συμβατικών συνταγών.


Όταν κάποιος ξεκινά αυτή την ιδαίτερη διατροφή δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο υποκατάστατο αλευριού.


Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο.


Η απλή αντικατάσταση του αλευριού από σιτάρι δεν λειτουργεί 1:1 με άλλα άλευρα χαμηλά σε υδατάνθρακες.


Οι ιδιότητες των διαφόρων αλεύρων απαιτούν προσαρμογή και συνδιασμό άλλων προϊόντων για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.


Όμως και πάλι, επειδή κάθε συνταγή είναι ιδιαίτερη, απαιτείται ανάλογη προσαρμογή που συνήθως διαφέρει από κάποια άλλη.


Δηλαδή δεν υπάρχουν στάνταρ αντικαταστάσεις, γι' αυτό και όλοι αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις προσαρμογές.


Επίσης έχω παρατηρήσει σε πολλούς ότι υπάρχει μια τάση να θέλουν να αλλάξουν κάποιο υλικό, με κάποιο

άλλο που έχουν διαθέσιμο, και το αποτέλεσμα εννοείται ότι είναι πολύ διαφορετικό από το αναμενόμενο.


Μην απογοητεύεστε!

Με τον καιρό, σαν από ένστικτο, μαθαίνει κανείς κατά προσέγγιση να χρησιμοποιεί αυτά τα υλικά.


Γενικά, δεν είναι εύκολο να πω σε ποια αναλογία θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το συμβατικό αλεύρι σίτου που είναι το πιο συνηθισμένο αλεύρι, με αλεύρι αμυγδάλου ή καρύδας αλλά σε αυτό το blog θα προσπαθήσω όσο μπορώ να μεταφέρω, σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία, ότι γνωρίζω σχετικά.


Αν ανατρέξετε πατώντας στις παρακάτω παρακάτω αναρτήσεις θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που κατάφερα να συγκεντρώσω για καθένα από αυτά τα ιδιαίτερα άλευρα, τις ιδιότητές τους, καθώς και με ποιον τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.







Οποιαδήποτε διατροφική ανάλυση (macros) σε αυτό το blog βασίζεται σε εκτίμηση που υπολογίζεται από την εφαρμογή "Cronometer" για τα συστατικά κάθε συνταγής. Μπορεί να προκύψουν διαφορές για ποικίλους λόγους, όπως διαθεσιμότητα προϊόντος και προετοιμασία φαγητού. Δεν παρέχεται καμία εγγύηση για την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών.


Δεν είμαι διατροφολόγος. Εάν έχετε αυστηρές διατροφικές ανάγκες, προτείνω πάντα να χρησιμοποιείτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή διατροφής για να υπολογίσετε τα μακροθρεπτικά των συστατικών χρησιμοποιώντας τις ακριβείς μάρκες που χρησιμοποιείτε σε αυτήν τη συνταγή, καθώς οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανά μάρκα.


Έχετε πάντα υπόψη ότι οι αντικαταστάσεις των υλικών μπορεί να αλλάξουν το αποτέλεσμα της συνταγής ως προς τη γεύση, την υφή, την εμφάνιση και φυσικά τα μακροθρεπτικά συστατικά.


Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) απαγορεύεται η αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου, φωτογραφιών ή βίντεο καθώς και του υπόλοιπου άρθρου αυτής της συνταγής χωρίς τη γραπτή άδεια της δημιουργού. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή άλλους λόγους και πάσης φύσεως εκμετάλλευσής τους, χωρίς την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

2 Comments


victor vlasakidis
victor vlasakidis
Feb 02, 2023

Συγχαρητήρια κυρία Ειρήνη , αυτό είναι ένας θησαυρός που θα έψαχνε χρόνια να τον βρει κάποιος, που θα θέλει να βρει αυτό που του ταιριάζει στην γεύση και να μην τρώει κατά ανάγκη και στο τέλος να αποχωρήσει από την κετογονικη !!!

Like
Replying to

Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι ιδιαίτερα που το βρίσκετε χρήσιμο και εύχομαι καλή συνέχεια!

Like
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
bottom of page